Merhaba!
Bunu hepimiz biliyoruzki tapu işlemlerine başvuru alım-satım işlemlerinde başvuru satıcı tarafından yapılması gerekirken % 80 gibi bir oranda alıcı tarafından satıcının da evrakları getirilmek suretiyle ön bilgi alınıp varsa eksikleri tamamlandıktan sonra, ALICI TARAFINDAN yapılmaktadır. Hatta varsa ipoteğe dair evraklar da aynı anda ibaraz edilerek işlemlerin bir an önce sonuçlanması Tapu Sicil Müdürlüğünden beklenmektedir. İntikal, taksim, şahsi ipotek vs. işlemlerde de aynı durumla karşılaşmaktayız. Yine bazı il ve ilçelerde iş sahipleri işlemlerin takipçiler veya emlakçılar eliyle takibinin daha doğru olduğunu düşünmektedirler. Yine şirketlere ait işlemlerde şirket çalışanları veya avukatları tarafından evrakın ön takibi yapılmakta ve işlemler hazır hale geldikten sonra şirket yetkilisinin imzaya çağırılması ıskarla talep edilkektedir.
Bu durumda Tapu Sicil Müdürlüğüne alıcı veya alıcı ve satıcıyla ilgisi olmayan kişiler tarafından evrak hazırlığı yapılmak üzere gerekli belgelerin neler olduğu veya hazırlanmış belgelerden hangilerinin eksik veya doğru/yanlış olduğu konusunda ön bilgi alınarak tamamlandıktan sonra teslim edilerek işlemlere başlanması istenilmektedir.
Kabul ediyorum. Yasal mevzuat yetkilinin başvuru hatta yeni adıyla ÖN BAŞVURU yapması doğrultusunda ama hangi Müdürlükte ben ön başvuru için yetkilinin Tapu Sicil Müdürlüğüne gelmesi ve başvuruyu imzaladıktan sonra tekrar işlemi hazırlanması için geçecek süreç sonunda (randevu saatinde) tekrar gelerek işlemi/akti imzalamaya zorlayabiliyoruz. Bu tür bir çalışmayı ben tam olarak yapabilirim diyen Müdürlük varmı acaba? Veya benim Müdürlüğümde yapılan işlemlerin en az % 50'sinde malik veya yetkili vekili Tapu Sicil Müdürlüğü'ne ön başvuru yapıyor ve işlem öyle başlıyor diyebilir?
Yine birçok işlem ise işlemin yapılmasında engel bir durum yok ise anında başvuru düzenlenip harçları taraflara verildikten sora harçların yatırılmasına mütakip işlem sonuçlanmaktadır.
Bütun bu durumlar karşısında Genel Müdürlüğümüz tarafından hazırlatılarak kullanılmasının zorunlu olduğu bildirilen programın gerçek amacına ulaşabileceğini düşünen varmı? Ben bu BAŞVURU programının yukarıda açıklamaya çalıştığım denenlerle yapılan işlemlerin ayrıca kaydının yapıldığı bir yeni bir kayıt defteri (programı) olarak kullanılmak zorunda kalınacağını (yevmiye defteri gibi) bu durumunda Tapu Sicil Müdürlüklerine yeni bir yük ve iş kaybına yolaçacağını düşünüyorum. Bir çok arkadaşımdan şu yankıyı alıyorum. Ben bu programa başvuru bilgilerini girip başvuru hazırladığım sürec içinde hem başvuru belgesi ve hemde tüm muameleyi hazırlarım... Bende farklı düşünmüyorum. Bu ve benzere exra yükü karşılayacak Müdürlüklere yeni atamalar yapılacakmı acaba?
Bilmiyorum konu hakkında farklı veya olumlu düşünceleri olan varmı? Bu durumu nasıl aşarız. Ön başvuru sistemini vatandaşa karşı tam olarak uygulamak için direttiğimizde de inanın vatandaşın da direncini görmekteyiz. (Şirket genel müdürüm herşey hazır olduktan sonra gelerek. ) (Avukat bey evraklar hazırlandıktan sonra İstanbul'dan gelecek...) gibi... gibi... gibi...
Keşke tam olarak uygulanabilir olsa da hepimiz daha rahat ve huzurlu bir şekilde çalışabilsek.
Uygulama veya diğer önerilerinizi bekliyorum.