Sayfa Dilini Değiştir

English French German Italian Portuguese Russian Spanish Turkish

Google'da Ara

Webveyselyuce.com

Ziyaretçi Trafiği

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterBugün880
mod_vvisit_counterDün2166
mod_vvisit_counterBu Hafta3046
mod_vvisit_counterGeçen Hafta27925
mod_vvisit_counterBu Ay122132
mod_vvisit_counterGeçen Ay74154
mod_vvisit_counterToplam Trafik2083312

Hoş geldiniz, Ziyaretçi
Kullanıcı Adı Şifre: Beni hatırla

Vekaletnameler
(1 inceleyen) (1) Ziyaretçi
  • Sayfa:
  • 1

BAŞLIK: Vekaletnameler

Vekaletnameler 4 yıl, 10 ay önce #208

• hadim42
  • Yeni Üye
  • 
Arkadaşlar hemen hemen tüm hukuk sitelerini aradım. Elinizde süre sınırı olmayan bir vekaletnamenin, ne zaman geçersiz olacağına dair bilgiyi tam dayanağını gösterir bir şeklide hiç bir yerde bulamadım. Genel olan bilgilerden ziyade tam olarak şu ifadeyi arıyorum (ki varsa)
--Bir vekaletnamede eğer geçerli olduğu süre belirtilmemişse müvekkilde sağ ve azil etmemişse bu vekaletname verildiği tarihten itibaren.... geçerlidir.--
Ancak bazı hukuk sitelerinde özellikle Yargıtayın konu ile ilgili olarak 10 yılla 20 yıl olarak sınır koyduğu, bazı yerlerde Konsoloslukların 5 yıllık bir süreden bahsettiğine, bazı yerlede ise (örn:Gümrüklerle ilgili sitenin birindeydi) bir senelik bir sınırlamadan bahsediliyor. Bunlardan sonuncusu TSM'lerde aranılan şirketlerin yetki belgelerindeki bir yıllık sınırla eşdeğere benziyor. Ama diğer konulara ulaşamadım. Bana tam kaynak göstererek bilgi vereceklerden yardım bekliyorum.

Vekaletnamelerde süre sınırı. 4 yıl, 10 ay önce #209

• Veysel YÜCE
  • Yönetici
  • Gönderiler: 63
Merhaba!

Uygulamada çok tereddütte kalınmakla beraber vekaletnameler üzerine süre sınırı yazılmadığı müddetle vekaletmaler için 10 veya 20 yıl gibi bir süre sınırı bulunmamaktadır. Öldükten sonra da geçerli olmak üzere verilmiş vekaletname örneklerinden de bahsedilmekle birlikte uygulamada karşılaşmadım.

Vekaletname üzerinde süre sınırı bulunmadığı durumlarda tapucu olarak bizlerin dikkat etmesi gereken bazı durumlar olacaktır.

İşte bundardan bazıları:
1) Vekaletnamenin Nüfus Cüzdanı, Pasaport veya Avukatlık Kimliği kullanılarak verilmiş olması.
2) Vekaletnamenin düzenleme şeklinde yapılmış olması.
3) Vekaletnameye fotoğraf yapıştırılmış olması.
4) Şüphe durumunda noter tarafından doğrulunun teyid edilmiş olması.
5) Gerçek hak sahibi tarafından verilmiş olması ve vekaletnameden bunun teyid edilebilmesi. (Vekaletnamenin verildiği tarihte fotoğraflı olmakla birlikte mevcut kimlik bilgileri ve foğrafının tapudaki bilgiler veya fotoğrafı ile örtüşme)
6) Vekaletnamenin azlinin bulunmaması
7) Vekaletnamede yetkinin tam olması.
8) Vekalet verenin sağ olması.
9) Vekaletnamenin verildiği tarih ile gayrimenkulün edinildiği tarih arasındaki ilişki..
10) Ve tabibi talep edilen işlem için yetki gibi...

8. maddeye biraz açıklama getirmek gerekirse aslında malikin sağ olup olmadığını irtelemek ve/veya her vekaletnamede yeni tarihli müvekkilin nüfus kayıt örneği almak Tapu Sicil Müdürlüğünün işi olmamakla birlikte verildiği tarihten sonra üzerinden uzunca bir zaman geçmiş veya tereddüde düşülen hallerde müvekkilin sağ olup olmadığının teyid edilmesinin doğru olacağını düşünüyorum. Aslında verilmiş bir vekaletname mevcutsa ve müvekkil vefat etmiş ise mirasçılarının hak kayıplarını önlemek için veraset belgesi ibrazı ile azil vermeleri mümkün olduğu halde uygulamada yapılmadığına göre sonradan ortaya çıkacak hak kayıplarını veya vekaletname ile verilen yetkiyi kötüye kullanma gibi durumlarla karşılaşmamak için konunun aşırı titizlik seviyesinde olmamak üzere irdelenmesinde fayda bulunmaktadır.

Bunun dışında bir süre sınırlaması bulunmamaktadır.

Kolaylıklar dilerim..

vekaletname 4 yıl, 5 ay önce #218

• tapucudemir
  • Yeni Üye
  • Gönderiler: 1
merhaba arkadaşım ben emre senin soruna bir cevabım olacak ama cevabım seni nekadar tatmin eder bilemicem ama bizim ilgi alanımız tapu yani diğer kurumlarda nekadar gecerli bizi ilgilendirmez. bizdede gercerlilik süresi bir yıl olarak kabul edilmiştir.bir yılı gecen vekaletnameyi zaten takbis programıda kabul etmemektedir saygılarımla...
tapucuemre

Re: vekaletname 4 yıl, 5 ay önce #219

• Veysel YÜCE
  • Yönetici
  • Gönderiler: 63
merhaba arkadaşım ben emre senin soruna bir cevabım olacak ama cevabım seni nekadar tatmin eder bilemicem ama bizim ilgi alanımız tapu yani diğer kurumlarda nekadar gecerli bizi ilgilendirmez. bizdede gercerlilik süresi bir yıl olarak kabul edilmiştir.bir yılı gecen vekaletnameyi zaten takbis programıda kabul etmemektedir saygılarımla...

Arkadaşlar lütfen bir yanılgıya sebebiyet vermeyelim. Bu gün TAKBİS'e geçmiş 200 civarında müdürlük bulunmakta iken kalan 800'ü halen diğer programlarla çalışmaktadır. İşlem TAKBİS de böyle dediğimiz zaman bilgiyi iyi değerlendirerek diğer arkadaşlarımıza aktarmalıyız.

TAKBİS'de de vekaletnamelerde 1 yıllık bir süre sınırlandırması bulunmamaktadır. Ancak vekaletname süreli verilmiş ise ve süreli olduğuna ve süresinin bitim tarihine dair bilgiyi TAKBİS e girmişek TAKBİS bizi vekaletnamede yazılı süre sınırının dışında işlem yapmaya kalktığımız zaman uyarmaktadır. Aksi durumda (vekaletname süreli değilse) TAKBİS in uygulamakta olduğu önceki (alıntı yapılan) mesajda belirtiliği şekilde bir süre sınırı uygulaması bulunmamaktadır.

Kolaylıklar dilerim...

Cvp: Vekaletnameler 1 yıl, 10 ay önce #296

1 - BK. 35 ve 397 madde hükümlerinde öngörülen karineye göre, gerek temsil yetkisi ve gerekse vekalet iliskisi ölümle sona erer.
2 - Vekil ile müvekkilden birinin ölümü ile vekaletin sona erecegi yolundaki bu karinenin istisnalarindan biri «müvekkil ile vekil arasindaki sözlesmede bu yönün kararlastirilmis olmasi», digeri de «isin niteliginin vekaletin devamini gerektirmesi» dir.
3 - Tasinmazin geçerli bir sekilde üçüncü kisiye satip teslim eden, satis bedelini alan ve satis tarihinden itibaren tarh ve tahakkuk eden vergilerin aliciya aidiyetini bir sözlesme hükmü ile kararlastiran ve özellikle de satisa müteferri islemleri ve bu arada tapu memuru huzurunda ferag islemini yapmak üzere verilen vekalet müvekkilin ölümünden sonra da devam eder.

Cvp: Vekaletnameler 1 yıl, 10 ay önce #297

Merhaba,
Biraz geç oldu ama, bu konuda aşağıdaki bilgileri verebilirim.

Uygulamada , bazı yerlerde düzenlenmesinin üzerinden belli bir süre geçmiş vekaletnameler geçerli kabul edilmemektedir. Bu durum , Borçlar Kanununun 125. maddesinde düzenlenen on yıllık genel zamanaşımı süresinin , hatalı olarak vekalet işlemlerine uygulanmasından kaynaklanmaktadır.

Bunda, Yargıtay’ın bir kararının etkisi olmuştur. Yargıtay 2. Hukuk Dairesi’nin, 14.1.1988 tarih ve 9971/ 153 sayılı kararına konu olan olayda, taraflardan birisi diğer taraf vekilinin ibraz ettiği vekaletnamenin on yıldan fazla bir zaman önce düzenlendiği, bu nedenle davada tarafı temsil edemeyeceğini ileri sürmüş, mahkemede bunu yerinde görerek, taraf vekilini duruşmadan çıkarmıştır. Mahkemenin kararı bu yönden temyiz edilerek Yargıtay’a gitmiş, ancak , yukarıda sayıları verilen Yargıtay kararı ile yerel mahkemenin kararı uygun bulunmuştur. Dolayısıyla vekaletnamelerin on yıllık zamanaşımına tabi olduğu gibi bir düşünce uyanmıştır. Ancak bu karar hatalıdır. Zira kanunlarımızın hiçbirinde vekaletnamelerin geçerlilik süresini sınırlayan herhangi bir düzenleme yoktur. (Yargıtay kararı ile ilgili bilgileri Doç.Dr.Süha Tanrıver’e ait Noterlik Açısından Vekalet isimli kitabından aldım.)

Borçlar Kanunun 125.maddesinde ,genel olarak dava ve talep hakları için getirilen on yıllık zamanaşımı süresi , tek taraflı bir hukuki işlem olan vekaletnameye uygulanamaz. Zira vekaletname tanzimi , temsilci yada vekil olacak olan kişiye bir takım yetkiler verilmektedir, herhangi bir alacak ya da talep hakkının yaratılması sözkonusu değildir. Talep haklarıyla ilgili bir zamanaşımı süresinin, kendisinden hiçbir hak ve yükümlülüğün doğmadığı vekaletnameye uygulanması doğru değildir.

Burada , iki tarafın karşılıklı rızalarıyla meydana gelen ve taraflara bir takım hak ve yükümlülükler getiren vekalet sözleşmesi ile tek tarafın irade beyanı ile gerçekleşen ve hiçbir hak ve yükümlülüğün doğmasına neden olmayan vekalet yetkisi verilmesi yani vekaletname tanzimi işlemlerini birbirinden ayırt etmek gerekir.
Çeşitli yerlerde uygulandığı söylenen beş yıllık, on yıllık gibi sürelerin hiçbirinin yasal dayanağı yoktur. Uygulamadaki sıkıntı, vekaletin geçerliliğini etkileyen ölüm ve azil gibi durumlar nedeniyle , vekalet veren kişinin vekil etme arzusunun devam edip etmediğinin sağlıklı bir şekilde tesbit edilemeyeceği korkusundan kaynaklanmaktadır. Ben de bu konunun uygulayıcılarından birisi olarak zaman zaman güven telkin etmeyen vekaletnamelerle karşılaştığımda bu sıkıntıyı yaşadığım olmuştur.
Selam ve saygılarımla
  • Sayfa:
  • 1
Sayfa oluşturulma süresi: 0.64 saniye

.: © 2005 Her hakkı saklıdır. www.veyselyuce.com :.  

Design by go-vista.de and augs-burg.de